Wat is luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen is het afdichten van alle (ongewenste) kieren en naden in een gebouw. Luchtdicht bouwen is één van de belangrijkste pijlers bij energiezuinig bouwen en is een belangrijk onderdeel van het passief bouwen. Een ‘passief gebouw’ heeft een goede luchtkwaliteit en een relatief laag energiegebruik. Voor veel aannemers binnen zowel de nieuwsbouw als de renovatiebranche is luchtdicht bouwen de laatste jaren erg belangrijk geworden. De komende jaren blijft de overheid de EPC-norm aanscherpen, waardoor luchtdichting nog crucialer wordt.

Om de markt in deze vraag te voorzien introduceert Baushield Rubber Coatings een nieuw product, specifiek voor het luchtdicht bouwen. Cantex LDR-100 is een aangepaste, dikkere variant vloeibaar rubber, speciaal ontwikkeld voor het water- en luchtdicht afdichten van naden en kieren. Dit universele product kan worden ingezet op vrijwel alle plaatsen waar luchtlekkage een probleem vormt. Op deze manier neemt de duurzaamheid van het gebouw toe, wat ook nog eens goed is voor het milieu. Alle ruimtes in het gebouw bereiken eerder, en behouden, een behaaglijke temperatuur. Hierdoor wordt het energieverbruik gereduceerd, wat leidt tot de uitstoot van minder CO2.

Cantex LDR-100 is vanaf heden verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het product zit verpakt in kitkokers (300 ml) en kitworsten (600 ml). Door de speciale aanpassingen aan het product is ondersteuning van een rugvulling in de meeste gevallen niet nodig. De verwerking met de kitspuit is hierdoor uiterst eenvoudig. Dit resulteert in een verlaging van de arbeidskosten en een razendsnelle applicatie.
De hechting is uitstekend op alle bekende ondergronden, met een uitzondering van EPDM. Het product heeft een rekbaarheid van minimaal 400%, met een zelf herstellend vermogen van 95%. Daarnaast is het Uv-bestendig voor een periode van 40 – 45 jaar. In tegenstelling tot veel conventionele systemen, vormt een licht vochtige ondergrond geen probleem.

Om de kwaliteit van het product en de applicatie te waarborgen, heeft Baushield een uitgebreide test laten uitvoeren door SHR in Wageningen. SHR is specialist op het gebied van water- en luchtafdichting. De resultaten van dit onderzoek waren uitzonderlijk positief. Het complete SHR-testrapport vindt u terug op de pagina ‘specificaties’.