Waarom luchtdicht bouwen?

We gaan naar een energieneutraal Nederland in 2021. Dat betekent een beperking in de energievraag. Om voor elkaar te krijgen dat verwarmings- en ventilatiesystemen de gewenste werking hebben en dus optimaal presteren is luchtdicht bouwen essentieel. Meer isolatie met gecontroleerde verwarming en ventilatie hoeft niet zomaar beter te zijn voor de energieprestatie van een gebouw. Een gebrek aan luchtdichtheid kan deze inspanningen negatief doen wenden. Het doel van dit artikel is een bewustwording van het belang en de voordelen van luchtdicht bouwen.

Luchtdicht bouwen is een onderwerp dat steeds meer besproken wordt de laatste tijd. In 1980 werd het voor het eerst in kaart gebracht na een onderzoek door TNO en het bouwfonds. Vervolgens werd in 1988 de eerste NEN norm uitgebracht en in 1992 werd in het bouwbesluit opgenomen dat de Qv10 waarde maximaal 200 dm3 luchtvolume per seconde mag zijn. Dit is de basis luchtdichtheidsklasse van de woningbouw (klasse 1). Met het jaar worden de eisen van de EPC norm scherper. Controles op luchtdichting worden steeds vaker toegepast voor de oplevering. Het belang van een kwalitatieve aansluiting is enorm groot, met name op plekken waar meer isolatie bij komt kijken. Naast dat het hier gaat om de energierekening die door slechte luchtdichting hoog op kan lopen, gaat het hier om een groter maatschappelijk belang. Enkele voordelen van luchtdicht bouwen:

Snellere verkoop en hogere opbrengst
Goede isolatie en luchtdichting levert woningen een beter energielabel op. Uit recent onderzoek van Tilburg University blijkt dat een betere luchtdichting, en dus het energielabel, de verkoopsnelheid en verkoopprijs van een woning stimuleert. Het energielabel heeft een gunstig effect op de verkoop van woningen.

Meten is weten
Resultaat is essentieel bij een streven naar energieneutraal 2021. Bij een gebouw of woning dat energieneutraal opgeleverd wordt moet het energieverbruik van het gebouw, los van het energieverbruik van andere actieve apparaten, te meten zijn.

Comfortabel in huis
Voor een grote groep mensen wordt comfort meer gewaardeerd dan lage kosten. Comfort moet aan een bepaald minimum voldoen. Zo moet een laag energieverbruik toch fijn en warm aanvoelen. Aansluitingen die niet voorzien zijn van een correcte afdichting zorgen voor tocht en daar houden we niet van.

Geen condensatie en schimmelvorming
Tijdens koudere periodes is het mogelijk dat er condensatie optreed bij luchtlekken met vochtplekken. Dit kan als gevolg hebben dat er zich schimmel gaat vormen. Dit is uiteraard niet wenselijk voor het binnenklimaat van het gebouw en is erg schadelijk voor de gezondheid.

Geen geluidsoverlast door luchtlekkages
Geluid dringt extreem eenvoudig door lucht. Daar waar luchtlekkages zijn zullen er makkelijk geluidsgolven naar binnen en naar buiten kunnen. In een stad of andere drukke omgevingen is een juiste luchtdichting ook op akoestiek vlak een belangrijke aandachstpunt.

Brandveiligheid dankzij luchtdicht bouwen
Wat voor iedereen bekent zal zijn is dat wanneer er een brand is moeten ramen en deuren gesloten worden. Brand vormt zich door o.a. zuurstof. Een luchtlek kan het risico op brandgevaar vergroten.

Hygiëne
Een slechte luchtdichting zorgt er ook voor dat ongewenste stoffen en geuren door de bouwschil kunnen dringen. De luchtlekken zijn namelijk bepalend voor de luchtstroom.

Uit het testresultaat van SHR Wageningen blijkt dat Baushield klasse 4 scoort volgens de NEN 2687. De LDR-100 bewijst zich uitermate geschikt voor het luchtdicht bouwen. Wilt u de luchtdichting van uw project uitbesteden? Baushield neemt het gehele proces over tegen een scherp tarief en een garantieperiode van 10 jaar.